Tänkte börja min existens här på Göteborg nonstop med att sprida jag-vill-men-hinner-inte-ångest. Som kompensation besparar jag er flera timmars plöjande av diverse program på bekostnad av mina ögon, som blöder. Jag har valt ut de göttigaste åt er (enligt mig)! En stundande tradition är utformad och nej jag hinner inte ens gå på hälften själv.
Du som ser alla möjligheter till att; ta en fika eller för att samtala om dina barn eller diskutera det som händer i din lilla värld där du spelar huvudrollen, kan jag meddela att du finner förmodligen inget av nytta i mitt program. Detta sträcker sig längre än så och i värsta fall till de fattiga barnen i Asien.
Hänvisar till respektive arrangörer för ytterligare info och uppdatering samt rekommenderar att dubbelkolla, kan ej garantera att det är felfritt.
28 januari – 6 februari
Tid: se program Plats: - Pris: -
Gratis Filmfestival i Göteborg
Allt gratis – inga biljetter. 80 filmer på 10 dagar. Musikvideostafett, Seminarier, Workshops, Diskussioner, Filminspelningar och Livemusik. Kolla in programmet här på sidan för att se vilka filmer som visas när.
1 februari
Tid: kl.18:00 Plats: Blå Stället Pris: 40kr
Möt regissören och författaren Maj Wechselmann.
Film: Det är upp till dig! Samtal med publiken. Vi bjuder på kaffe. Ett samarrangemang med Angereds Bio, ABF, Västra Götalands Region.
1 februari
Tid: kl.03:20 Plats: Pris:
P1 Vetenskapsradion: Klotet
”Grön odlad fisk”. Programledare: Marie-Louise Kristola.
1 februari
Tid: kl.18:00 – 19:30 Plats: Ekocentrum Pris: -
Café Planet: DeptOcracy
Café Planet inspireras av Göteborgs Filmfestival och visar DeptOcracy! En film om den Grekiska skuldkrisen. Deptocracy söker orsakerna bakom skuldkrisen och föreslår lösningar som inte kommer upp i media och den rådande politiken. Obs! filmen är textad på engelska! Pengarna eller livet!
2 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Kortedala bibliotek Pris: -
”Den galghumoristiska samhällskritiken” – Sara Granér
Tokagressivt, fantastiskt roligt, bus och allmänt djävulskap – så har serietecknaren Sara Granérs politiska satir om makt och orättvisor beskrivits. Förmänskligade grisliknande hundar, humoristiska album som Det är bara lite AIDS och Med vänlig hälsning, samt träffsäkra serieteckningar i pressen lämnar plats för igenkännande skratt. Politik, feminism, arbetsmarknad, tredje världen och prinsessor – får hon oss att skratta åt allt?
2 februari
Tid: kl. 19:00 – 20:30 Plats: Majornas bibliotek Pris: -
”Den arabiska våren – på väg mot demokrati i Mellanöstern?”
Isabell Schierenbeck är docent i statvetenskap och arbetar vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Hon berättar om den aktuella samhällsförändringen i Mellanöstern och vägen mot demokrati.
2 februari
Tid: kl. 18:00 – 19:30 Plats: Folkuniversitetet Pris: - bokas
”Det förflutnas närvaro – Om staden och dess arkitektur”
Staden är människans mest långlivade artefakt. Historien är hela tiden närvarande här och nu i stadens mönster och dess byggnader från olika tider. Men synen på historiens nytta och betydelse har skiftat. Claes Caldenby ser tillbaka på utvecklingen från 1970-talet och det man kunde kalla en ”arkitekturhistorisk vändning” fram till idag, med vår tids krav på att hävda sig i den globala konkurrensen. Exemplen är främst hämtade från Göteborg.
2 februari
Tid: kl. 19:00-20:00 Plats: Frölunda bibliotek Pris: 20kr - bokas
”Svarta känslor: Våldsbrott – vem och varför?”
Folkuniversitetet ger en föreläsningsserie kring svarta känslor som avund, skam, girighet och våld. Våldsbrott är, inte minst bland unga människor, en av de främsta orsakerna i världen vad gäller ohälsa, handikapp och för tidig död. Inom rättspsykiatrin strävar man efter att identifiera de psykiska störningar som kan vara bidragande orsaker till uppkomsten av våldsbrott. Föreläsare: Thomas Nilsson, fil. dr och psykolog, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi, Göteborgs universitet
4 februari
Tid: kl. 11:00-17:00 Plats: House of Win-Win Pris: -
”Klädoteket – Insamlingsevent”
4 februari
Tid: kl.12:05 Plats: Pris:
”P1 Retorik – om framtidens retorik”
Pecha kucha, TED talks, poetry slam, pitch-slam, för att inte tala om sms, Youtube, och bloggande, det finns så många olika sätt att kommunicera idag. Men frågan är om tekniken har ändrat retoriken? Programledare Christina Claesson.
4 februari
Tid: kl.12:05 Plats: Pris:
”P3 Institutet”
Nypremiär för Institutet! Träffa Daniel som ska bäddas ner i flytande kväve i Michigan när han dör. Han kommer ligga nedfryst där tills framtidens forskare har möjlighet att väcka honom till liv igen. Du får veta hur kryoteknik fungerar och OM den fungerar
4 februari
Tid: kl. 09:30 Plats: Folkets Hus Pris: 100kr – bokas
”Bob Dylan, en kärlekshistoria – Håkan Lahger”
Musik- och författarfrukost: Folksångaren och rocklegenden Bob Dylan har med protesten, hoppet, orden, melodin, rytmen och poesin påverkat otaliga människor. Vem är han? Och vilka är de som älskar honom? Det började i Woodstock – och slutar enligt Håkan Lahger i en generation svenska mäns hjärtan. En resa i spåren av Dylan och de män som pratar om Dylan, hans liv och verk, men egentligen pratar om sig själva i ett land i förvandling. ”The answer, my friend, is blowin’ in the wind”.
7 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Frölundabion Pris: 40 – 60kr
”Maktens män – bio”
8 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: Majornas Bibliotek Pris: -
”Starta kooperativa företag”
Kanske är det dags att förverkliga en idé eller en gammal dröm? Coompanion är företagsrådgivare för er som vill starta eget tillsammans. Kom och träffa Eva Ternegren som kan hjälpa er med tips om när-var-hur man startar och utvecklar företag
8 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: Blå Stället Pris: -
”Göran Greider – Om den ekonomiska krisen”
Hur ser framtiden ut? Vilka blir de globala och lokala konsekvenserna? Och vilka reaktioner kan vi tänka oss från folket? Föredrag och samtal med publik.
9 februari
Tid: kl. 21:00 Plats: Jazzhuset Pris: 40 – 80 kr
”Klubb ✌ satsar på en ny svindyr VIT PÄLS!”
Efter flitigt turnerande och efter att ha etablerat ryktet om att vara ett riktigt bra liveband tyckte Vit Päls att nästa naturliga steg vore att lägga pengarna på en svindyr inspelning för att visa en helt ny sida av sig själv. Valet av studio var enkelt. This Is Head hade byggt den och studion låg på 500 meters avstånd för alla i bandet. Studio Möllan blev platsen för partyn, sena nätter men framför allt för musik. Som den bästa presenten man kan få släpptes albumet “Nånstans ska man va” första veckan av 2012 och nu är det dags att premiärspela låtarna live på Jazzhuset!
9 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: Frölunda hus Pris: 40 kr
”Hållbart fiske lokalt och globalt – hot och goda exempel”
Vilka är de största hoten? Vilken del i kedjan från hav till tallrik står för
störst klimatpåverkan? Vad är mest hållbart: odlad eller viltfångad fisk?
Hur påverkar vår konsumtion i Europa möjligheten till hållbart fiske i
andra världsdelar? Hur funkar egentligen de olika miljömärkningarna av
fisk- och skaldjursprodukter? Vad kan vi göra själva? Annika Andersson,
Naturskyddsföreningen i Göteborg, föreläser.
9 februari
Tid: kl. 18:00 – 19:30 Plats: Folkuniversitetet Pris: bokas
”Slit och släng – framväxten av dagens modeindustri”
I föredraget följs utvecklingen av svensk tillverkning och konsumtion av kläder från 1950-talet till idag. Hur och varför försvann svensk beklädnadsindustri och finns det nu ett svenskt ”modeunder”? På 1950-talet var kläder i stor utsträckning en investeringsvara, ett plagg vårdades för att hålla länge. Med masskonsumtionssamhället förändrades detta och idag pratar många om ”fast fashion”, plagg köps och slängs i hög takt. Håller pendeln på att svänga igen?
Föreläsare: Carina Gråbacke är Docent ekonomisk historia och är kopplad till Centrum för konsumtionsvetenskap på Handelshögskolan i Göteborg.
Tid: kl. 11:00-17:00 Plats: House of Win-Win Pris: -
”Klädoteket – Insamlingsevent”
14 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Condeco, Östa Hamngatan
”Ska vi fira Alla hjärtans dag ihop?”
En helkväll med fika, musik och inspiration till att handla schysstare. Jennie Abrahamsson som är ambassadör för Fairtrade spelar grym musik. Fredrik Warberg från Tidsverkstaden håller en inspirerande föreläsning om hållbar konsumtion
Fika för kärleken, för rättvisan och för att det är gott.
14 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Folkets Hus
”Kamp eller kramp? Feminismen i det liberala samhället”
Varför har feminismen fått stryka på foten under den borgerliga regeringen? Är man rädd för jämställdhet, och i så fall varför? Och varför söker liberala feminister samtidigt kontakt med vänsterfeminister? Enligt Nancy Fraser, Judith Butler och andra, tenderar liberala värderingar att systematiskt urlaka feminismens krav på samhället. Hur ser feminismens – och i synnerhet vänsterfeminismens – framtid ut? Paulina de los Reyes professor ekonomisk historia Lena Sommestad professor ekonomisk historia, ordförande S-kvinnor Hanna Hallgren doktorand genusvetenskap Berit Larsson fil.dr. genusvetenskap Katharina Tollin fil.dr. statsvetenskap Samtalsledare: Annika Olsson litteraturvetare, lektor genusvetenskap
15 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: Ekocentrum Pris: -
”Nanoteknik för samhället”
Nanoteknik kan erbjuda fantastiska lösningar och utveckling för många människor runt om i världen. Hur säkerställer vi tekniken och vilka faror bör vi se upp med?
Medverkande: Jonas Tegenfeldt, fysik, Göteborgs universitet
Åsa Boholm, Institutet för Global Studies, Göteborgs universitet
Moderator: Caroline M. Jonsson, Environmental Nanochemistry
Department of Chemistry & Molecular Biology
16 februari
Tid: kl. 20:00 Plats: Bio Roy Pris: 100-120 kr -bokas
”LEONARDO DA VINCI: MÅLARE VID MILANOS HOV”
Exklusiv visning av brittiska National Gallerys banbrytande utställning - Leonardo da Vinci: målare vid Milanos hov. Utställningen är filmad med konstguider och innehåller unika bakom kulisserna intervjuer, som nu eftersänds till biografer i hela världen. För första gången sammanförs ett antal av de få autentiska målningar som finns av Leonardo da Vinci i dag från Louvren, Eremitaget och andra museer. Utställningen presenterar bland annat två versioner av hans berömda verk Madonnan i grottan och målningar som Dam med hermelin och Madonna med barnet. Vi guidas av de internationellt erkända konstkännarna – tillika journalisterna, författarna och TV-personligheterna – Tim Marlow och Mariella Frostrup, som kommer att undersöka och beskriva målningarna i detalj.
Denna konstutställning är en världsunik händelse. Den tidsbegränsade utställningen på National Gallery i London är helt utsåld och biljetter till den säljs för 5 000 kronor på svarta börsen. OBS! Evenemanget är inte livesänt. Det är inspelat och redigerat för biovisning.
19 februari
Tid: kl. 15:00-17:00 Plats: Folkuniversitetet Pris: 20kr - bokas
”Den kinesiska ekonomiska tillväxten”
Kan Kinas ekonomiska tillväxt fortsätta utan politiska reformer?
Svensk-kinesiska föreningen och Folkuniversitetet presenterar en serie spännande föreläsningar under våren 2012. Lars Danielsson har nyligen tillträtt som svensk ambassadör i Sydkorea efter att i tre år ha varit generalkonsul i Hongkong. Han har tidigare tjänstgjort vid ambassaden i Peking och har genom åren skrivit och föreläst om Kina runt om i Sverige. Danielsson var i tolv år statssekreterare och utrikespolitisk rådgivare åt två statsministrar. Föreläsare: Lars Danielsson, svensk ambassadör i Sydkorea.
21 februari
Tid: kl. 12:00-13:00 Plats: Café Haga Pris: 55kr – bokas
”Förr blev man medlem, idag aktivist”
Tema på vårens soppföreläsningar: Välfärd för unga och gamla, i samband med EU:s år för åldrande och solidaritet mellan generationer 2012 Hur skiljer sig sättet att aktivera sig bland dagens unga jämfört med tidigare generationer? Föreläsare: Magnus Wennerhag, universitetslektor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.
21 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Folkets Hus Pris: -
”Filosofins död – och tecknandet av en ny”
FilosoForum: Har de filosofiska systemen krackelerat och blivit ett hopplöst föråldrat sätt att närma sig världen? Många 1900-talsfilosofer, framför allt Martin Heidegger, Jacques Derrida och dess efterföljare, uttrycker en idé om att filosofin som vi känner den från Platon till idag har tagit slut eller åtminstone befinner sig i en sista fas. Det handlar om att uppfinna filosofin på nytt, och att lösgöra sig från frågan om ett bestämt historiskt arv. Vad står på spel i en sådan konflikt, och vad säger den om vår tid? Sven-Olov Wallenstein, filosof, filosoferar.
22 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Folkets Hus Pris: -
”Kan ”nytta” göra nytta? Humanister diskuterar”
Hur nyttigt är det att försöka göra universitet och högskolor till näringslivets och politikens marionetter? De senaste tio åren har humaniora ifrågasatts utifrån ett påtvingat ekonomiskt nyttokrav. I kölvattnet av kriser, fattigdom, resursslöseri dömer samtidigt Paul Krugman, nobelpristagare i ekonomi, ut nationalekonomerna som ”direkt skadliga”. Och Stanfordrapporten ”Rethinking undergraduate business education” hävdar att civilekonomer är i ett skriande behov av humanistisk bildning. Är ekonomer och näringslivet verkligen så nyttiga som de själva anser, eller bör även de underkastas nyttan? Vilken nytta gör egentligen ”nytta”?
Sverker Sörlin fil.dr. idéhistoria, KTH Sharon Rider fil.dr. teoretisk filosofi, Uppsala universitet Lisbeth Larsson professor litteraturvetenskap, vicedekan för forskning, Göteborgs universitet Torbjörn Tännsjö professor praktisk filosofi, Stockholms universitet Patrick Krassén högskolepolitisk expert, Svenskt Näringsliv Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke
22 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Majornas bibliotek Pris: -
”Möte med Asien”
Fotografen och globetrottern Nils Sjöström visar
bilder och berättar från en tre år lång liftarresa runt i
Asien. Följ honom till små minoritetsbyar i Kina och
Indien, Ladakhfestivalen i Kashmir och unika kloster
längs Hindustan Tibetian Highway
22 februari
Tid: kl. 18:30 Plats: Blå stället Pris: -
”GBG 400 år (del 2) Rätten till staden och dess offentliga rum”
Föreläsning av Catharina Thörn – forskare vid Institutionen för Kultur, Estetik och Medier vid Göteborgs universitet. I vår anordnar vi föreläsningar om vår syn på staden inomramen för Göteborgs 400-årsjubileum. Vad händer när fokus riktas mot stadens kärna och med dem som är utanför? Segregationen visar sig i förortsungdomars känsla av att inte känna tillhörighet, att inte kunna påverka sin samtid. Vi vill värna möjligheten att skapa ett ”vi”, motverka segregationen och vinna tillbaka staden till alla dess invånare. ”Angereds tankesmedja” behöver dina idéer. Var med i samtaletoch påverka Angereds utveckling som en del av Göteborg. Ett samarbete med Nätverket Angereds Dialog.
22 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: Ekocentrum Pris: -
”Nanomedicin och nanoteknik”
Nanoteknik kan erbjuda fantastiska medicinska lösningar för många människor runt om i världen. Hur säkerställer vi tekniken och vilka faror bör vi se upp med? Träffa några som forskar på det här området i Göteborg!
Sofia Svedhem Forskarassistent Inst. för Teknisk Fysik Chalmers tekniska högskola. Nanopartiklar med medicinsk anknytning – möjligheter och utmaningar. Exempel på resutlat från pågående studier av nanopartiklars egenskaper. Caroline Jonsson Forskarassistent i Miljönanokemi Inst. för Kemi och Molekylärbiologi Göteborgs universitet. Nanomiljöaspekter: Om naturliga och av människan tillverkade nanopartiklar. Hur ser de ut och vad skiljer dem åt. Hur förflyttar de sig i naturen? Finns det någon anledning att vara orolig för de tillverkade nanopartiklarna? Är de farligare än de naturliga?
Kvällens moderator: Mats Sandberg
Professor i Biokemi, Miljösamordnare
Institutionen för Biomedicin
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet
22 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Frölunda Kulturhus Pris: -
Filmvisning: ”Gazas tårar”. Åldersgräns: 15 år
Med unika bilder inifrån Gaza mitt under Israels bombardemang visas krigets mest brutala konsekvenser. I denna skakande och omtalade dokumentär skildrar filmaren Vibeke Lökkeberg barnens perspektiv. Gazas tårar är ett dokument över den israeliska militärens bombningar av Gaza under åren 2008 och 2009. Med hjälp av palestinska fotografer fokuserar den norska regissören Vibeke Lökkeberg på attackernas effekt på civilbefolkningen. Filmen som även fick publikens pris under Göteborg Filmfestival 2011 innehåller obehagliga scener. Därför har vi ett samtal efter filmen, där man kan ställa frågor om och delge reflektioner kring filmen och situationen i Gaza.
24 februari
Tid: kl. 12:00 – 16:00 Plats: Utanför biografen Draken Pris: 100 kr – bokas
”Klassresa genom Göteborg”
Håller Göteborg på att gå sönder? Hur ser den sociala geografins ojämlikhet ut? Hur skiljer sig välfärd, bostadsvillkor, ohälsotal, inkomstsituation och politiska preferenser åt mellan de olika stadsdelarna? Guidad busstur från Linnéområdet och Haga, via Hovås och Långedrag till Kvillebäcken med slutstation i Hammarkullen. OBS! Medtag egen matsäck. Guider: Ove Sernhede professor i socialt arbete Catharina Thörn fil.dr. sociologi Torun Österberg ek.dr., lektor socialt arbete. I samarbete med Centrum för Urbana studier i Hammarkullen och FSSK Forum för studier av samtidskultur vid Göteborgs universitet.
Även 25 februari
Tid: kl. 12:00 – 16:00 Plats: Utanför biografen Draken Pris: 100 kr – bokas
27 februari
Tid: kl. 18:00 Plats: ABF, Folkteaterns foajé Pris: -”
”Bemanningsföretag – ja eller nej?
Folkets scen: Bemanningsföretag var förbjudna i Sverige fram till tidigt 1990-tal. Idag är Sverige ett av Europas mest liberalt inställda länder med en obefintlig reglering av företagen. Syftet att kringgå de fackliga rättigheterna och motverka facklig organisering är uppenbart. Anständiga löner, anställningstrygghet och medbestämmande för de anställda motarbetas systematiskt. Expansionen av tillfälliga anställningsformer har underblåsts av Världsbanken, Valutafonden och OECD, som kallar det ”en flexiblare arbetsmarknad”. Flexiblare för vem? Ska man reglera eller återigen förbjuda bemanningsföretag, kanske åtminstone i vissa sektorer? Och vad säger facket?…mer info se
25 februari
Tid: kl. 11:00-13.30 Plats: Blå Stället Pris: material -bokas
”Gamla vinylskivor: verkstad!”
Återanvänd dina gamla vinylskivor till skålar, klockor och varför inte en väska? Handledare: Anna Sandin.
28 februari
Tid: kl. 15:00 Plats: Stadsmuseum Pris: -
”TISDAGSKLUBBEN Historisk pubvandring”
Om brännvinsbord, schweizerier och ölhallar för festglada flanör-er under 1800-talet. Med Mari Wickerts, GSM.
29 februari
Tid: kl. 17:00 Plats: Stadsmuseum Pris: -
MELLANRUM 32: I huvudet på en stadsarkitekt
Björn Siesjö är Göteborgs nya stadsarkitekt. Vad driver honom i hans arbete som nytillträdd stadsarkitekt? Mellanrum – samtalsserie om stadsutveckling.
29 februari
Tid: kl. 19:00 Plats: Folkets Hus Pris: -
Sex & religion – från kyskhetsbal till heligt homosex
Religion reglerar och värderar människans sexualliv. Av samtidsdebatten kan man tro att det bara handlar om fördömanden av homosexualitet. Men det finns inte någon form av sex som inte fördöms eller välsignas i endera religiöst sammanhang. Är äktenskap mellan människor av olika hudfärg i strid med Guds vilja? Leder promiskuitet till naturkatastrofer? Varför anses homosexualitet helig inom delar av buddhismen? Varför menar många kristna att oralsex inte ska betraktas som sex? Varför säger judiska texter att den äkta mannen beslutar om hustrun kan ha sex med sina väninnor? Finns det mönster och logik i virrvarret?
Dag Øistein Endsjø - professor i religionsvetenskap, universitetet i Bergen